Bevalling

Tijdens de zwangerschap bouwen we samen met jullie aan een goede band en verstandhouding, leven we samen naar de bevalling toe. Door de regelmatige controles leren we elkaar goed kennen en weten jij en jouw partner ook hoe wij werken. Het is voor ons belangrijk dat elke zwangere op haar eigen manier kán en mág bevallen. Thuis of in het ziekenhuis, met of zonder pijnstilling; jullie wensen staan centraal. Daar hechten wij veel waarde aan.

Tijdens het spreekuur krijgen jullie uitleg over wanneer je ons moet bellen als de bevalling begint. In het kort komt het op het volgende neer:

Bij weeën

Er wordt onderscheid gemaakt tussen zwangeren die voor het eerst bevallen (a) en zwangeren die al eens bevallen zijn (b):

a) Bel ons wanneer je minstens twee uur lang om de 4 à 5 minuten weeën hebt, die minimaal een minuut duren.
b) Bel ons wanneer je minstens één uur lang om de 4 à 5 minuten weeën hebt, die minimaal een minuut duren.

Bel ons meteen bij regelmatige weeën vóór 37 weken zwangerschap, die niet weggaan met rust en warmte.

Bij vruchtwaterverlies

Verlies je groen/bruin vruchtwater, dan kun je ons het beste meteen waarschuwen. Ook bij vruchtwaterverlies vóór 37 weken.

Ben je minstens 37 weken zwanger en breken s nachts de vliezen, is het hoofdje ingedaald, het vruchtwater helder én zijn er nog geen goede, regelmatige weeën, dan kun je rustig afwachten. Stel ons dan op de hoogte tussen 8.00 en 8.30 uur.

Bij veel helderrood bloedverlies (meteen bellen!)

Een beetje slijm en/of bloedverlies is normaal, maar bel ons meteen als het qua hoeveelheid te vergelijken is met een menstruatie.

Als je erg ongerust bent

Twijfel je of zijn jullie erg ongerust? Dan mogen jullie vanzelfsprekend altijd bellen.

Wil je weten wat je allemaal moet meenemen in je ziekenhuistas? Lees meer via onderstaande knop.

© Verloskundigenpraktijk Leef 2024