Welkom op de website van verloskundigenpraktijk Leef

Of je nu zwanger wilt worden of zwanger bent, bij ons ben je altijd welkom!

Wij zijn er voor jou als zwangere, als (aanstaande) moeder, en voor je partner. Met een team van twee enthousiaste verloskundigen staan wij bekend om onze persoonlijke zorg en begeleiding.
De individuele aandacht is onze kracht en we zijn beiden betrokken bij alles wat er gebeurt in de praktijk.

Ons doel is dat jij en je partner de zwangerschap, bevalling en het kraambed ervaren op een manier die bij jullie past, zodat jullie met tevredenheid terugkijken op deze mooie periode in jullie leven.

Zwanger zijn en bevallen zijn immers gebeurtenissen voor het leven, dat hebben we zelf ook mogen ervaren omdat we allebei moeder zijn en weten hoe belangrijk en bepalend deze periode is!

Maatregelen Coronavirus

 

 

Geachte zwangere/kraamvrouw,

Op dit moment heerst er nog steeds een Coronavirus- (COVID 19) pandemie. Dat betekent dat veel mensen binnen een korte tijd hetzelfde virus hebben. Samen met alle verloskundigenpraktijken in de regio zijn er afspraken gemaakt omtrent het Coronavirus. Op deze pagina informeren wij je hierover. Omdat de situatie snel verandert, veranderen ook adviezen snel. Houd daarom de social media van onze praktijk in de gaten zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

Antwoord op vragen over virus en zwangerschap
Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt, bijvoorbeeld wat je kunt doen om besmetting te voorkomen, of de baby risico loopt of wat je moet doen als je besmet bent. Voor het antwoord op dit soort vragen verwijzen wij naar de site van RIVM https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden. Ook op http://www.deverloskundige.nl vind je informatie.

Voor de gezondheid en veiligheid van jou, je baby en die van ons, wijzen wij je op een aantal belangrijke zaken. Als je intensief contact hebt (gehad) met een persoon die het virus zou kunnen hebben, bijvoorbeeld omdat het een huisgenoot is of iemand die in een risicogebied is geweest, kan hij of zij jou besmet hebben. Je kunt dan koorts krijgen (lichaamstemperatuur van 38 graden Celsius of hoger) en klachten als keelpijn, hoofdpijn, verkoudheid, hoesten en/of benauwdheidsklachten. In dat geval, neem dan contact op met de huisarts.

Verder zijn de volgende hygiënische maatregelen belangrijk:

- Was regelmatig je handen
- Hoest of nies in je elleboog
- Gooi papieren zakdoekjes direct na gebruik weg
- Was handen regelmatig of wrijf ze in met handalcohol
- Schud geen handen en begroet mensen liever niet met kussen
- Houd sociale afstand

Aanpassing van onze praktijkorganisatie tijdens de COVOD-19 pandemie
Om de zorg tijdens de zwangerschap, bevalling en kraambed verantwoord te kunnen blijven geven, hebben wij samenwerkingsafspraken gemaakt met omliggende verloskundigenpraktijken, huisartsen en ziekenhuizen:

 

 • In de praktijk vragen wij jullie om een mondkapje te dragen. Tijdens het spreekuur, de bevalling en de kraamvisites zullen wij altijd een chirurgisch mondkapje dragen.
 • Als je op controle komt en je bent op reis geweest naar een land waarvoor code oranje voor Corona geldt, dan moet je dit melden voorafgaand aan de controle, deze wordt dan bij voorkeur verzet tot de thuisquarantaine voorbij is.
 • Tussen 16-24 weken zwangerschap zijn medisch gezien geen controles noodzakelijk en worden deze dan ook niet gedaan, tenzij deze echt nodig zijn.
 • Wij vragen je daarnaast ook om zoveel als mogelijk alleen naar deze controle toe te komen en geen kinderen of partner mee te nemen. Het is wel toegestaan om 1 persoon mee te nemen naar de echo's. Als je niet meer zeker weet of er tijdens jouw controle een echo gemaakt gaat worden, neem dan even contact met ons op.
 • Kraamvisites doen wij regelmatig ook telefonisch, tenzij er een reden is dat we langs moeten komen. We komen in de regel 2 à 3 keer langs in de kraamperiode ( in overleg met cliënt en kraamverzorgster)
 • De 6 weken nacontrole doen we ook zo veel mogelijk telefonisch.
 • Sta je op het punt van bevallen? De keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling blijft, tenzij het medisch gezien noodzakelijk is dat je in het ziekenhuis bevalt. We kunnen de plaats van de bevalling opnieuw met je bespreken, ook met het oog op de bezetting van ziekenhuisbedden en de druk op het ziekenhuispersoneel.
 • Wanneer je gaat bevallen in het ziekenhuis mag er één begeleider en je partner bij de geboorte (en überhaupt in het ziekenhuis) aanwezig zijn, dus ook niet op de gang of ergens anders in het ziekenhuis.
 • Bezoekregeling na de bevalling verschilt per ziekenhuis. Het verzoek vanuit de kraamcentra is om in het bijzijn van de kraamverzorgster thuis geen bezoek te ontvangen.
 • Moet je langer in het ziekenhuis blijven, dan gelden de regels die in het ziekenhuis worden gehanteerd.
 • Verder gelden voor zwangeren dezelfde maatregelen als voor niet-zwangeren. Houd daarom het nieuws in de gaten en volg de algemene richtlijnen van het RIVM op.
 • Alle praktijken in de regio doen hun best om de kans op besmetting en daarmee verspreiding zo klein mogelijk te houden. Wij hebben met elkaar afgesproken elkaar te helpen wanneer er onverhoopt toch verloskundigen zijn die ziek worden. Op deze manier blijft de kwaliteit van de zorg optimaal. Wij doen er alles aan om deze bijzondere periode in jullie leven op de juiste manier te begeleiden.

Veranderingen in onze praktijkruimte in verband met verspreiding van het virus
Je zult merken dat wij in onze praktijk een aantal zaken hebben aangepast. Om besmetting te voorkomen hebben wij bijvoorbeeld de lectuur en het speelgoed uit de wachtkamer gehaald. Ook nemen wij speciale schoonmaakregels in acht en gebruiken wij zo nodig hygiënische hulpmiddelen.

Iedereen die de praktijk bezoekt wordt verzocht om bij binnenkomst eerst de handen te wassen.

Als je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, dan kun je die natuurlijk altijd aan ons stellen. Wij blijven je zo goed mogelijk van zorg voorzien.