Welkom op de website van verloskundigenpraktijk Leef

Of je nu zwanger wilt worden of zwanger bent, bij ons ben je altijd welkom!

Ook voor advies over jouw anticonceptie ben je bij ons aan het goede adres.

Wij zijn er voor jou als zwangere, als (aanstaande) moeder, en voor je partner. Met een team van twee enthousiaste verloskundigen staan wij bekend om onze persoonlijke zorg en begeleiding.
De individuele aandacht is onze kracht en we zijn beiden betrokken bij alles wat er gebeurt in de praktijk.

Ons doel is dat jij en je partner de zwangerschap, bevalling en het kraambed ervaren op een manier die bij jullie past, zodat jullie met tevredenheid terugkijken op deze mooie periode in jullie leven.

Zwanger zijn en bevallen zijn immers gebeurtenissen voor het leven, dat hebben we zelf ook mogen ervaren omdat we allebei moeder zijn en weten hoe belangrijk en bepalend deze periode is!

Maatregelen Coronavirus

 

 

Geachte zwangere/kraamvrouw,

Momenteel zitten we weer in een stijgende lijn qua Corona besmettingen. Onderaan deze pagina staan enkele linkjes met meer informatie over de vaccinaties. De gezondheidsraad heeft geadviseerd , ook aan alle zwangeren, om zich te laten vaccineren. Ons advies is om de informatie aandachtig door te nemen.

We moeten er voor blijven waken dat zowel jullie als wij gezond blijven, de 1,5 meter afstand is een lastige in ons vak. Wat het extra moeilijk maakt is het fysiek contact dat we bijvoorbeeld in de spreekkamer met iedereen hebben. We zien in onze regio nog hoge besmettingscijfers en mede daardoor is de belasting van de zorg in de ziekenhuizen nog wat hoger dan voorheen.

Limburg breed hebben we daarom de volgende afspraken gemaakt:

Tijdens spreekuur

 • 😷 Mondkapjes update! 😷 👇
  - neem wél een mondkapje mee naar de controle, want wij kunnen geen afstand houden tijdens een echo en het zwangerenonderzoek. Er wordt van je gevraagd een mondkapje te dragen in de wachtkamer en tijdens de controle
 • Zwangerschapscontroles zijn volgens het normale schema van je verloskundige praktijk.
 • Je mag alleen op controle komen als je geen COVID19 achtige klachten hebt. Dit geldt ook voor je partner als die mee wilt komen. Indien er wel klachten zijn overleg telefonisch met je verloskundige wat te doen.
 • Je partner mag weer elke controle meekomen. Video bellen tijdens een controle kan ook. Maar voor nu liever nog geen broertjes of zusjes.
 • We houden, waar dit kan, zoveel mogelijk 1,5 meter afstand tot elkaar
 • Bij binnenkomst vragen we je je handen te wassen op het toilet / desinfecteren.
 • Kom op tijd, dus niet te vroeg hierdoor is er genoeg plek in de wachtkamer.

Tijdens de bevalling:

 • Indien jij of je partner geen COVID19 achtige klachten hebben mag je samen met je partner en 1 iemand extra onder begeleiding van je verloskundige bevallen thuis of in het ziekenhuis. Er zal ook een kraamverzorgster/verpleegkundige of evt. student verloskundige aanwezig zijn. We proberen zoveel mogelijk de 1,5 meter afstand te bewaren. Het kan dus zijn dat die persoon extra toch niet kan vanwege te weinig ruimte in bijvoorbeeld de slaapkamer. We kunnen dan eventueel kiezen voor een andere plek. Stel dat we tijdens de bevalling je moeten verwijzen naar de gynaecoloog kan het zijn dat die persoon extra alleen je verloskundige mag zijn. Dit verschilt per ziekenhuis
 • Bij Corona achtige klachten maar geen koorts mag je samen met je verloskundige bevallen. We zorgen dan wel voor genoeg beschermende materialen.
 • Mocht je koorts hebben dan beval je altijd onder begeleiding van de gynaecoloog.

Tijdens het Kraambed:

 • Tijdens het kraambed zijn er 3 thuis visites en de overige dagen bellen we.  We bespreken samen met jullie en de kraamverzorgster welke dagen we fysiek langskomen. En natuurlijk komen we extra langs als dit nodig mocht zijn!
 • Er mag 1 vaste bezoeker worden aangewezen die tijdens de kraamweek op bezoek mag komen als de kraamverzorgster aan het werk is
 • In het ziekenhuis mag je geen bezoek ontvangen op de verloskamer. Op de kraamafdeling geldt 1 bezoeker buiten het gezin per dag tijdens de bezoekersuren

Het allerbelangrijkste blijft dat je bij klachten of zorgen ALTIJD contact met ons opneemt!

We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt omtrent het coronavirus en/of  de vaccinatie:

De gevolgen van COVID-19 lijken bij een gezonde zwangere vrouw niet anders te zijn (voor zowel het kind als moeder) dan de gevolgen van andere luchtweginfecties, veroorzaakt door andere virussen en die koorts en longontsteking kunnen veroorzaken.  Zwangere vrouwen hebben wel een iets verhoogde kans om in het ziekenhuis of op de IC intensive care  terecht te komen. Het gaat hierbij om kleine aantallen. Extra voorzichtigheid in de behandeling bij zieke zwangere vrouwen speelt hierbij mogelijk een rol. Waardoor artsen uit voorzorg eerder besluiten om opgenomen vrouwen die zwanger zijn op de IC op te nemen.
Voor zover bekend is er geen verhoogd risico op een miskraam of aangeboren afwijkingen, na besmetting met het coronavirus.

Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin. mRNA-vaccins zijn de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. In de Verenigde Staten kregen inmiddels meer dan 90.000 zwangere vrouwen een mRNA-vaccin en daarbij zijn geen ernstige bijwerkingen gemeld.

Voor meer informatie verwijzen we je graag naar:

https://deverloskundige.nl/nieuws/artikel/keuzehulp-vaccineren-tegen-corona-of-niet/474

https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/zwangerschap

Als je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, dan kun je die natuurlijk altijd aan ons stellen. Wij blijven je zo goed mogelijk van zorg voorzien.

Hartelijke groet,

Loes en Pascalle