Controles
Om een zwangerschap goed te kunnen begeleiden, zijn regelmatig controles nodig. Jouw gezondheid en die van je baby wordt gevolgd. Bovendien krijg je tijdens controles advies over wat je zelf kunt doen om je zo goed mogelijk te blijven voelen.

De controles vinden plaats op de spreekuurlocatie en zijn altijd op afspraak. Bij klachten of ongerustheid kun je altijd bellen of een extra controle nodig is.

Wij staan voor deskundige, persoonlijke begeleiding, laagdrempelig contact, rust en aandacht.

Lees meer over de controles op: www.deverloskundige.nl/zwangerschap.

In Nederland heb je de mogelijkheid om in de zwangerschap onderzoek te doen naar de gezondheid van jullie kind. Tijdens de intake komt dit aan bod en wijzen we op de diverse mogelijkheden. Zodat jullie daarna een keuze kunnen maken of jullie hier wel of geen gebruik van willen maken. Er zijn diverse mogelijkheden zoals de 13 en 20 weken echo, en het NIPT-onderzoek. Op de site http://www.pns.nl kun je veel informatie vinden. Zodat jullie je vast kunnen voorbereiden op het eerste gesprek, waarbij we hier samen verder over praten.

Echo’s

We bieden tijdens de reguliere controles ook echo’s aan. Deze doen we zelf; op deze manier maken we onze zorg compleet.

We hebben in de praktijk een geavanceerd echo apparaat en een meekijkscherm waarop jullie zelf mee kunnen kijken. Natuurlijk geven we ook foto's mee en als jullie het leuk vinden kunnen we de beelden doorsturen naar de telefoon, dit gaat via de Hello Mom app van Samsung.

Tussen de 6 en 8 weken zwangerschap zijn jullie welkom voor een eerste echo. We kunnen jullie je kindje dan voor het eerst laten zien. We kijken of we het hartje kunnen zien kloppen, meten de baby op, kijken of er geen sprake is van een meerlingzwangerschap en we beoordelen of de zwangerschap in de baarmoeder zit en niet daarbuiten.

De tweede echo krijg je tussen 10 en 11 weken zwangerschap. Tijdens deze echo meten we de hoofd-stuit lengte van je kindje nogmaals op, aan de hand hiervan bepalen we de exacte zwangerschapsduur en de datum waarop je bent uitgerekend.

Vanaf 1 september 2021 kan je een 13 wekenecho laten maken. De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij uw kind en  is een onderdeel van een wetenschappelijke studie. Je kunt de 13 wekenecho laten doen van 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap.

Tussen de 18 en 20 weken van je zwangerschap wordt een SEO (Structureel Echoscopisch Onderzoek) aangeboden. Met als doel de groei van de baby en het vruchtwater te beoordelen. Tevens wordt er gekeken of er ernstige lichamelijk afwijkingen zijn bij het kindje.

De belangrijkste informatie over de 13 en 20 weken echo kun je lezen in de folder 13 en 20 wekenecho”

Wij hebben ervoor gekozen om de 13 en 20-wekenecho van onze zwangeren te laten uitvoeren in een echocentrum. Hier is men namelijk gespecialiseerd in deze uitgebreide echo’s.

In de tweede helft van de zwangerschap worden er op indicatie echo's gemaakt om de groei van de baby te volgen, of om de ligging met zekerheid te kunnen vaststellen.

Ook worden er soms om andere redenen extra echo’s gemaakt. Bijvoorbeeld wanneer sprake is van vaginaal bloedverlies.