Zwangerschap

Check of alles goed is

Controles

In Nederland is er de mogelijkheid om tijdens de zwangerschap onderzoek te doen naar de gezondheid van jullie kindje. Tijdens het intakegesprek wijzen we jullie op de diverse mogelijkheden. Daarna kunnen jullie bepalen of jullie hier al dan niet gebruik van willen maken. Er zijn diverse mogelijkheden, zoals de 13- en 20 -weken-echo en het NIPT-onderzoek (bloedonderzoek)

Op de site https://www.pns.nl/ vind je veel informatie. Zo kunnen jullie je alvast voorbereiden op ons eerste gesprek.

we zorgen voor jullie

Echo's

We bieden tijdens de reguliere controles ook echo’s aan. Deze echo's maken we zelf; op deze manier maken we onze zorg compleet.

We hebben in de praktijk een geavanceerd echo-apparaat en een meekijkscherm waarop jullie alles kunnen volgen. Natuurlijk geven we ook foto's mee en als jullie het leuk vinden kunnen we de beelden doorsturen naar de telefoon. Dit gaat via de Hello Mom-app van Samsung.

Tussen de 6 en 8 weken zwangerschap zijn jullie welkom voor een eerste echo. Jullie kunnen jullie kindje dan ook voor het eerst zien. We kijken of we het hartje zien kloppen, meten de baby op, kijken of er geen sprake is van een meerlingzwangerschap en beoordelen of de zwangerschap in de baarmoeder zit en niet daarbuiten.

De tweede echo maken we tussen de 10 en 11 weken zwangerschap. Tijdens deze echo meten we de hoofd-stuit-lengte van je kindje nogmaals op. Aan de hand hiervan bepalen we de exacte zwangerschapsduur en de uitgerekende datum.

Indien (medisch) nodig kan een extra echo worden ingepland.

Sinds enkele jaren is het mogelijk om een 13-weken-echo te laten maken. De 13-weken-echo is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij het kindje en vormt een onderdeel van een wetenschappelijke studie. De 13-weken-echo wordt gemaakt tussen de 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap. De belangrijkste informatie over de 13-en 20-weken echo kunnen jullie lezen in de folder die hierover gaat.

Wij hebben ervoor gekozen om de 13 en 20-wekenecho van onze zwangeren te laten uitvoeren in een echocentrum. Hier is men namelijk gespecialiseerd in deze uitgebreide echo’s.

Tussen de 18 en 20 weken van je zwangerschap wordt een SEO (Structureel Echoscopisch Onderzoek) aangeboden. Dit met als doel de groei van de baby en het vruchtwater te beoordelen. Tevens wordt gekeken of er ernstige lichamelijk afwijkingen zijn bij het kindje.

In de tweede helft van de zwangerschap worden er op indicatie echo's gemaakt, om de groei van de baby te volgen of om de ligging met zekerheid te kunnen vaststellen. Deze echo's maken wij zelf.

Ook worden er soms om andere redenen extra echo’s gemaakt. Bijvoorbeeld wanneer sprake is van vaginaal bloedverlies.

© Verloskundigenpraktijk Leef 2024